От месец март при превишаване на нормите за запрашаване с фини прахови частици в София градският транспорт ще е безплатен, а в замърсените зони ще се ограничава движението на автомобили. Това са част от мерките, представени от столичния кмет Йорданка Фандъкова при представянето на Програмата за качествата на атмосферния въздух в София до 2020г. Предстои предложенията да бъдат разгледани от Столичния общински съвет на 23 февруари.

Освен това механизмът за вземане на решение за обявяване на свободно пътуване в градския транспорт трябва да се одобри от различните комисии в общината.

Данни от Изпълнителната агенция по околната среда показват, че от началото на 2017г., почти всеки ден столичани са дишали мръсен въздух. Запрашаването е било значително над нормите, в някои дни повече от осем пъти над пределно допустимото.

Нормата за наличие на фини прахови частици във въздуха е до 50 mg/Nm3 и е допустимо тя да бъде превишена до 35 пъти в една календарна година. Измервателната станция в район „Надежда” обаче, вече е отчела 30 дни превишаване на нормата в рамките на настоящата година. Представените от Столична община данни показват, че фините прахови частици са единственият показател от замърсителите на атмосферния въздух, с който София не е успяла да се справи през последните години.

„Само до преди 10 години имахме замърсяване с цялата Менделеева таблица. След спирането на Кремиковци и предприетите мерки вече няма замърсяване с азотни оксиди, въглероден оксид, серен оксид, бензен”, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук