Ако има действие, целящо да повлияе на президентските избори в САЩ, то това е много сериозно. Ако то в извършено от друга страна, то това е нетърпима намеса във вътрешната политика. Това заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан в интервю за в. „Журнал дьо диманш”. Пред изданието министърът коментира и актуалната тема за намесата на Русия в президентските избори в САЩ и възможна ли е намеса от страна на Москва на предстоящите през пролетта избори за президент на Франция.

Жан Ив льо Дриан е министър на отбраната на Франция от май 2012 година.

– Възможни ли са кибератаки, подобни на тези срещу Демократическата партия в САЩ?

– До момента органите на реда не са забелязали никакви улики за опити за дестабилизация преди изборите във Франция. Но това не изключва възможността за извършване на действия като тези в САЩ за намеса на изборите. През октомври имах среща с всички лидери на основни политически движения. Всички запознати с атаките в киберпространството споделиха своя опит и обсъдихме евентуални възможни действия. Експертите наричат това „инфомационна хигиена” и тя е от съществено значение. За нас основен принцип ще бъде да разглеждаме всеки изпратен имейл като кибератака, целяща дестабилизация.

– Вярвате ли в твърденията на американските власти, че Русия е манипулирала изборите в САЩ с хакерски атаки срещу Демократическата партия?

– Ако има действие, целящо да повлияе на президентските избори в САЩ, то това е много сериозно. Ако то в извършено от друга страна, то това е нетърпима намеса във вътрешната политика. Намесвайки се в изборния процес в дадена страна, нарушаваш нейните демократични основи и правата на суверена. Нашите служби за сигурност знаят добре какво трябва да се направи при такава ситуация, дори и само за да извлекат поуки за бъдещето.

– Може ли да се каже, че Западния свят води Студена война с Русия?

– Не. Смятам, че ставаме свидетели на възраждане на силите. Такъв е случаят с Русия, също така Китай и Иран. В този контекст за Франция е важно да запази своя суверенитет. Ние имам съюзници, но не трябва да зависим от никого.

– В дебатите преди президентските избори много се говори за намиране на „общ език” с Русия.

– Ние винаги сме поддържали отношения с Русия. Преди година бях в Москва, за да обсъдим ситуацията в Сирия. Да имаме „общ език” с Русия не означава да се съгласяваме с тяхната позиция, а да постигнем съгласие по някои точки и да работим заедно, ако това е възможно. Искаше ми се Русия да направи повече относно „Ислямска държава”, но тя се концентрира върху Алепо, за сметка на древния град Палмира, който е окупиран от джихадистите.

– Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп очевидно иска да създаде нови отношения с Русия. Какво научихте по време на последното си посещение във Вашингтон?

– Работил съм с трима държавни секретари на САЩ с ресор отбрана – Леон Панета, Чък Хейгъл и Аштън Картър. С Картър имаме много добри отношения и взаимно доверие. Споделяме еднаква яснота по отношение на Леванта и Африка. Ако назначеният от Тръмп за държавен секретар на САЩ генерал Матис бъде избран от Сената, ще го видя на срещата на върха на НАТО през февруари. Имам много неща, за които да говоря с него. Нямам съмнения, че сме на едно мнение по основните въпроси, като войната, която водим срещу Даеш, която вече е в решаваща фаза. Колкото до отношенията САЩ-Русия, очакваме в най-скоро време да бъдат изяснени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук