ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 31,5%, следвана от БСП – 29,6%. Това показват данните от последното проучване на „Алфа Рисърч”. Експертите отчитат лек спад в подкрепата за партията на Бойко Борисов – най-вече сред средните поколения. БСП обаче бележи лек ръст, като укрепва позициите си в малките населени места. Бившият премиер Бойко Борисов е одобряван от 31,9% от участвалите в социологическото допитване, лидерът на Столетницата – Корнелия Нинова – 25,3 на сто.

 

гласуване

„Обединени патриоти” са трета политическа сила с 10,8% от решилите да гласуват. Вътрешните противоречия, довели до напускане на техни доскорошни депутати, се отразяват негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията, които губят по около 5 пункта доверие.

„Движението за права и свободи” привлича 6,8 на сто от гласоподавателите, а партията на варненския бизнесмен Веселин Марешки – „ВОЛЯ” – 5,7%.

В първите дни от надпреварата, на минимална дистанция от четири процентната бариера остава Реформаторския блок (3,9 на сто). „Алфа Рисърч” прави уговорката, че проучването е стартирало преди да бъде обявена коалицията „РБ-Глас народен” и не изключват да има различен резултат.

Коалицията Движение „Да, България” стартира кампанията с 2.6%, а „Нова Република” с 1.5% от решилите да гласуват.

Единствената по-различима алтернатива в ляво – коалицията „АБВ – Движение 21” влиза в кампанията с подкрепата на 2.9% от решилите да гласуват. Нейният шанс за постигане на по-добър резултат са самоопределящите се като ляво-центристки избиратели, които БСП не успява да мобилизира зад себе си.

Отчита се и изключително висока избирателна активност – 66% от имащи право на глас възнамеряват да го използват.

Иначе, месец след встъпването си в длъжност, президентът Румен Радев продължава да се ползва с високо одобрение от 55%.

румен

Действията на назначеното от него служебно правителство обаче се посрещат от обществото със значително по-слаб ентусиазъм. Повече от половината, участвали в допитването (55%) нямат мнение за работата на служебния кабинет. Останалите са по-скоро поляризирани – 26% положителни срещу 19% отрицателни оценки.

политици

За разлика от правителството, служебният премиер Огнян Герджиков се ползва с по-високо лично доверие от 33% срещу 20% недоверие.

Изследването е проведено в периода 16 – 23 февруари 2017г., сред 1024 пълнолетни граждани, от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук