Биткойн

Цената на криптовалутата биткойн скочи с нови 1.5%, като достигна 1 123 щатски долара след вчерашната борсова сесия в САЩ. Това е девета поредна сесия, в която биткойнът отчита повишение в цената си. Така, след като през вчерашния ден биткойнът поскъпна с 16 долара в абсолютна стойност, криптовалутата дава заявка, че може да подобри най-високата цена, която е постигала някога, а именно – 1 161.88 долара.

Настоящото засилване в цената на биткойн идва на фона на спекулациите, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ ще одобри най-малко един от трите предложени фонда, които планират да се фокусират върху търговията с криптовалутата.

Цената на криптовалутата скочи с повече от 40% спрямо най-ниското си ниво, което удари през януари тази година. Повишението идва въпреки лошите новини за биткойн инвеститорите, идващи от Китай, която планира да създаде препятствия за търговията с криптовалути. Най-голямата китайска борса ще започне да таксува всяка трансакция с такса в размер на 0.2%, като освен това други две от най-големите биткойн борси в страната блокираха възможността на инвеститорите да теглят средствата си. На годишна база цената на криптовалутата отчита 18% ръст.

Биткойн е най-известната криптовалута в света. Тя работи на принципа на P2P мрежа със софтуер с отворен код, която е напълно децентрализирана, няма централен администратор, нито пък е контролирана от някоя институция като например централна банка. Това дава основание на Министерство на финансите на САЩ да я нарече децентрализирана валута. Това поражда и редица съмнения около криптовалутите още от тяхното създаване през 2009г. Опасенията на регулатори и инвеститори са, че платежната система може да се ползва за порочни сделки, поради високото ниво на анонимност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук