Стойността на криптовалутата биткойн премина границата от 1 200 щатски долара, като по този начин достигана най-високото си ниво за всички времена. Това се случи на фона на спекулации, че американските власти ще дадат зелена светлина на биткойн ориентиран инвестиционен фонд, като по този начин го превърнат в първия биткойн фонд, който може да участва на конвенционалните пазари.Традиционните финансови играчи отбягват криптовалутата, тъй като в техните очи тя е прекалено волатилна, усложнена и рискова. Въпреки това биткойнът се представя по-добре от всяка друга валута от 2010г. досега. Изключение прави 2014г., когато криптивалутата бе най-зле представящата се.

Биткойн премина границата от 1 200 долара по време на ранната търговия на европейската борса „Bitstamp”, достигайки до 1 206 щатски долара. След това обаче стойността пое надолу, до около 1 190 щатски долара.

Благодарение на скока в цената, общата капитализация на всички циркулиращи биткойни по света стигна 20 млрд. долара, което се равнява на икономиката на Исландия.

Според някои анализатори, ако американските власти одобрят биткойн инвестиционен фонд, криптовалутата ще стане далеч по-атрактивна за конвенционалните инвеститори.

Биткойн е най-известната криптовалута в света. Тя работи на принципа на P2P мрежа със софтуер с отворен код, която е напълно децентрализирана, няма централен администратор, нито пък е контролирана от някоя институция като например централна банка. Това дава основание на Министерство на финансите на САЩ да я нарече децентрализирана валута. Това поражда и редица съмнения около криптовалутите още от тяхното създаване през 2009г. Опасенията на регулатори и инвеститори са, че платежната система може да се ползва за порочни сделки, поради високото ниво на анонимност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук