Премиерът на Великобритания Тереза Мей планира да отнеме предсрочно правото на свободно придвижване на гражданите от страните от ЕС след 15 март, пише в. „Индипендънт”. Изданието се позовава на правителствен източник, който е заявил, че ако министър-председателят не направи това, половин Румъния и България може да дойдат във Великобритания преди Брекзит. Не е ясно дали планът на британското правителство е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, пише още „Индипендънт”.

Вестник „Дейли телеграф” пък посочва, че се очаква Мей да обяви, че гражданите на ЕС, пристигнали след „гранична дата” – около 15 март, няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство. По силата на нейния план обаче гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания и наброяват около 3,6 млн. души, както и онези, които ще дойдат преди тази дата, ще имат тези права при условие, че същият принцип е в сила за британските граждани, живеещи в ЕС, които са около 1,2 млн. души.

Ето какво коментира и  Йън Дънкън Смит, евроскептичен депутат от консервативната партия:

„Тереза Мей разбира, че ако иска да поеме контрол трябва да започне да командва самоуверено. Тя ще внесе яснота, поставяйки краен срок, докато ЕС започва да изглежда все по-объркан.”

ЕС твърди, че правото на свободно движение на европейските граждани във Великобритания може да бъде ограничено в деня, в който страната вече няма да е член на Съюза. Плановете бяха обявени след публикуването на последните данните на имиграцията към Великобритания. Те показват, че общият брой имигранти намалява, но пристигащите от Румъния и България се увеличават. Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с „бюрократична стена”, когато са се опитали да си гарантират законно право да останат във Великобритания, посочва „Индипендънт”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук