Доналд Тръмп мрази много неща, от фалшивите новини до разузнавателните служби. Според мен обаче нещото, което президентът ненавижда е да му се присмиват. Един от най-лошите комедийни удари му беше нанесен в национален ефир през 2011г., последният път, в който Тръмп присъства на традиционната Вечеря на кореспондентите в Белия дом. Тогава комедианта Сет Мейърс направо го срази, да не споменаваме и някои добри попадения на президента Барак Обама.

Затова не бива да се изненадваме, че в събота Тръмп, чрез „Туитър” разбира се, обяви, че няма да присъства на тазгодишната вечеря с акредитираните в Белия дом журналисти.

Доналд Тръмп е първият американски президент след Роналд Рейгън, който пропуска вечерята. Рейгън обаче има основателна причина – по това време той се възстановяваше след опита за убийство срещу него (На 30 март 1981 г. Рейгън, прессекретаря му Джеймс Брейди, а и две други лица са простреляни от Джон Хинкли мл.. Куршумът пропуска сърцето на президента с не повече от 3 сантиметра и уцелва белия му дроб, което и спасява живота му – бел. ред.).

Някои хора от „Отбор Тръмп” сигурно ще кажат, че 45-ят президент не иска да се весели с „нечестни медии”. Не се връзвайте. Тръмп няма да присъства, защото не може да понесе мисълта да бъде част от вицовете.

Между другото, той нападаше комиците много преди да се закълне като президент на САЩ. На вечерята през 2011г., Сет Мейърс разказа изключително много вицове за Доналд Тръмп, но може би най-добрата шега изрече президентът Обама. Тогава той му се присмя, че е направил предаването „Стажантът”, за да се упражнява за бъдещ държавен глава.

На следващия ден, Тръмп дори се оплака пред телевизия „Фокс”.

„Не очаквах, че ще бъда център на вниманието. Нямаше ли за кого другиго да говорят?” (Забележка: Това е единственият път, в който той се е оплакал от прекалено много внимание.)

През 2013, бизнесменът се възмути от шегите на Шон Стюърт в неговото ток шоу. Затова Тръмп отново използва „Туитър”, за да се защити. Той нарече актьора „бездарен” и попита защо водещият си е сменил фамилията от Лейбовиц на Стюърт. Телевизионният водещ не пропусна шанса си и обвини новия американски президент в антисемитизъм.

Милиардерът не веднъж е съдил водещи и комедианти за думи по негов адрес. Не пропусна и Алек Болдуин заради множеството подигравки през последните седмици. Тръмп дори поиска шоуто на актьора да бъде свалено от ефир.

Схванахте идеята. Доналд Тръмп не обича хората да му се подиграват. Затова напада комиците и се опитва да заглуши гласовете им. Именно това негово желание е причината да не присъства на годишната вечеря в Белия дом. Тръмп прилича на диктаторите от Близкия изток, който не обичат да бъдат осмивани. Те искат да бъдат почитани, да всяват страх, но не и да им се подиграват, защото си мислят, че ще загубят властта си.

По опитите му да делегитимира медиите, разузнавателните служби и съдебната система в САЩ, според мен той чете ръководство, озаглавено „Как да бъдеш диктатор – издание за глупаци”.

Има и още една възможна причина, поради която 45-ят американски президент да не иска да присъства на традиционната Вечеря на кореспондентите – най-просто казано: Доналд Тръмп не може да се конкурира с Барак Обама и неговите възможности, и той го знае.

Знае, че представянето му на Вечерята ще бъде сравнено с това на Обама, а това няма да е в полза на новия президент.

Аз лично се надявам Алек Болдуин да се появи на Вечерята в Белия дом вместо Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук