Броят на престъпленията извършени от непълнолетни лица в Пловдив се е увеличил. Това става ясно от годишния отчет за 2016г. на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. През изминалата година са регистрирани 159 противообществени деяния. 70% от престъпленията са извършени от деца, които посещават училище. Далеч по-малък е  процентът на техни връстници, които не са част от образователната система.

В регистъра на детските престъпления влизат обичайните кражби от магазини, от обществени места, както иагресията в училище. Към момента в Детските педагогически стаи в града се водят 230 малолетни и непълнолетни. Работи се и техните родителите. Една от мерките спрямо тях, освен задължително посещаване при психилог, е глоба. Нейният максимален размер е 1000 лева и тя се налага, когато комисията срещне отказ от съдействие. Най- високата глоба, наложена през изминалата годината на родители в Пловдив, е 500 лева.

В списъка на престъпленията, извършени от деца, фигурира заплаха с газов пистолет, закупен от дете на 12 години за десет лева. То е опряло дулото му в слепоочието на свой съученик, за да му отмъсти за подигравки. Пистолетът обаче е бил неизправен и това е предотвратило фатален край. Друг случай е група деца , която в продължение на едмица е обирала монетни автомати от козметичен салон.

От началото на 2017г.  Комисията започна нова програма. Тя носи името „Училището – сигурна среда за деца”. Специалисти ще влизат в училищата и ще изнасят уроци пред учениците. Вече са завършени шест тематични урока по най-честите престъпления и противообществено прояви, които извършват малолетните и непълнолетните. Целта е чрез тези уроци да се набляга на повече сигурност за децата, заключиха от комисията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук