Съветът по общите въпроси към ЕС не постигна единодушие по въпроса за създаване на единна европейска прокуратура.

Проектът целеше да се координират централно разследванията срещу злоупотреби с пари от бюджета на съюза.

От Малтийското ротационно председателство за момента не съобщават кои държави са били против предложението. Последен шанс за приемането му има, ако поне 9 държавни и правителствени ръководители отново поставят въпроса на среща на върха на лидерите. В случай, че проектът не бъде подкрепен единодушно, се отваря път към засилено сътрудничество на поне 9 държави от ЕС, които на доброволен принцип могат да създадат прокуратурата. България досега винаги принципно е подкрепяла идеята за Европейска прокуратура, която да разследва измамите с еврофондове.

На днешното заседание на Съвета по общите въпроси към Съвета на ЕС започна и подготовката за Европейския съвет на 9 и 10 март 2017г. Тогава основни теми ще са запазване на устойчив икономически растеж, създаване на нови работни места и подобряване на конкурентоспособността .

Ще се направи преглед на реформите, проведени от страните членки и ще се оцени напредъка по отношение на единния пазар. Лидерите на държавите от ЕС ще представят и доклад за сигурността в своята страна.

„Насърчаването на създаване на работни места заедно с икономически растеж и сигурност са основни приоритети в програмата за заседанието на Европейския съвет през март, тъй като съзнаваме важността им за европейците. Съветът ще разгледа тези проблеми и ще се опита да ги разреши. На днешното заседание на Съвета по общите въпроси стана ясно, че предлагаме по-високо качество на живот за нашите граждани”. Това каза след заседанието вицепремиерът на Малта и председател на Съвета Луис Греч.

Освен това бе препоръчано на властите в Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия да увеличат граничния контрол за още три месеца.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук