Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде изправен пред съд заради незаконно превишаване на лимита за разходи по време на предизборната си кампания през 2012 г. Той е разследван и за използване на фалшиви фактури с цел укриване на близо 15 млн. евро, които са похарчени за предизборната му кампания в опита му да спечели втори мандат. Таванът на разходите е бил 22,5 млн. евро. Според следствието обаче, Саркози е похарчил най-малко 40 млн. евро. Разследването трябва да установи дали самият президент е бил информиран за злоупотребата, като към момента – той отрича това. Саркози може да обжалва решението за изправяне пред съда.

Освен бившия държавен глава, към делото са привлечени още 13 лица с различни обвинения – бивши ръководни кадри на Съюза за народно движение и служители на PR компанията „Бигмалион”, чиято дъщерна фирма е организирала срещите по време на кампанията на Саркози.

Саркози е вторият бивш държавен глава в историята на Франция, който е съден от 1958г. насам. През 2011г. бившият десен президент Жак Ширак, управлявал от 1995 до до 2007г., бе осъден на две години затвор условно по дело за фиктивни назначения в парижкото кметство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук