Недостатъчна координация и комуникация между отделните институции спъват председателството ни на Европейския съюз. Това е посочено в доклада за напредъка, представен от вицепремиера Деница Златева на заседанието на правителството.

По думите на Златева още има неизяснени въпроси за сигурността на провежданите срещи в НДК. Тя очаква до края на седмицата всички открити въпроси по тема „Сигурност” да бъдат разрешени от МВР, НСО и останалите отговорни институции, за да могат да стартират основните ремонтни дейности в Националния дворец на културата.

Вицепремиерът изрази надежда, че до две седмици се очаква актуализираната план сметка за европредседателството да бъде готова. Първоначалният бюджет, който бе обявен възлизаше на 150 млн. лв. за периода 2016-2018г. На този етап има дейности, които не са финансово осигурени, допълни още Златева. Тя обаче се надява да не се налага осигуряването на допълнителни средства, а да се вместят в рамките на отпуснатия бюджет чрез оптимизация и преструктуриране.

В доклада се отбелязва, че е закъсняла и работата по основната пътна връзка от Терминал 2 на летище „София”към бул. „Брюксел” и оттам към центъра на столицата, която ще се ползва от делегациите. В понеделник транспортният министър направи внезапна проверка и поиска пълна мобилизация на строителите. Във вторник Христо Алексиев пак е минал през обекта и мобилизацията не е била на необходимото ниво.

„Ако трябва, всеки ден ще проверявам строителите, но обектът трябва да е завършен до ноември 2017г.”, заяви Алексиев.

Към настоящия момент България няма закъснение само с подготовката на политическата програма и приоритетите.  Златева сподели, че очаква през март Министерският съвет да приеме окончателно програмата на т.нар. тройка – Естония, България и Австрия, след което ще са ясни приоритетите на българското европредседателство.

Планът за подготовката на европредседателството по 8 основни направления беше приет от кабинета на Бойко Борисов през миналата 2016-та година.

Според докладът на вицепремиера се очаква до края на годината да бъдат назначени още 80 чиновници в представителството на България в Брюксел, а работещите в екипа на председателството в София да станат 50.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук