европейски парламент

По време на днешната пленарна сесия на Европейския парламент бяха обсъдени важни въпроси, сред които по-строги ограничения за емисиие на парникови газове, напредъкът на реформите за членство на Албания и Босна и Херцеговина, както и ускоряване на процедурата за одобрение на пестициди с нисък риск .

Биологичните пестициди с нисък риск, включително продукти на базата на био-организми, феромони и етерични масла, могат да заменят тези, които вредят на околната среда и човешкото здраве. В резолюция, която бе гласувана днес, евродепутатите отбелязват, че използването на конвенционални продукти за растителна защита все по-често се превръща в тема на обществени дискусии поради потенциалните рискове, които те създават за човешкото здраве, животните и околната среда. Понастоящем само седем активни вещества, класифицирани като „вещества с нисък риск“, са одобрени в ЕС. Евродепутатите призоваваха Комисията да представи преди края на 2018г. конкретно законодателно предложение с оглед на въвеждането на ускорена процедура за оценка, разрешаване и регистрация на биологични пестициди с нисък риск.

В същото време ЕП одобри по-строги ограничения за емисиите на парникови газове в пазара на въглеродни емисии на ЕС, така че европейското законодателство по отношение на изменението на климата да е в съответствие с целите на Парижкото споразумение. Евродепутатите одобриха предложението на Европейската комисия за увеличаване на т.нар. „коефициент на линейно намаление“ – годишно намаление на въглеродните кредити, продавани чрез тръжна процедура, за да се постигне понижаване на въглеродните прагове, с 2,24%, считано от 2021 г., в сравнение с 1,74% по настоящото законодателство. Според евродепутатите този фактор трябва да бъде наблюдаван постоянно с оглед евентуалното му увеличаване до 2,4% до 2024 г., най-рано.

По време на пленарната сесия днес бе отбелязан и напредъкът на реформите за членство в ЕС на Албания и Босна и Херцеговина. Евродепутатите коментираха, че Албания трябва да ускори хода на съдебната реформа в страната, тъй като е от ключово значение за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Евродепутатите остават загрижени относно избирателното правосъдие, корупцията, общата продължителност на съдебните производства,  и политическата намеса в разследванията и съдебните дела.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, евродепутатите се обединиха около идеята, че ЕС продължава да се ангажира в подкрепа на европейската перспектива на страната, както и териториалната цялост, суверенитета и единството на страната. Босна и Херцеговина, от своя страна, трябва да преодолее етническите и политически различия, и да бъде единна в процеса на оценка на молбата й за членство в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук