Великобритания очаква икономически растеж през тази година, но спад през следващите три. Това каза финансовият министър Филип Хаманд при представянето на първата бюджетна оценка след референдума за Брекзит, предава „Ройтерс”.

Изявлението си той прави седмици преди премиерът Тереза Мей да стартира процеса по напускане на Европейския съюз. Хаманд коментира, че британската икономика „продължава да изненадва коментаторите”.

„Щом започнем преговорите по напускане на ЕС, този бюджет ще ни помогне да приготвим страната за едно по-светло бъдеще”, каза министърът пред парламента. „Той осигурява силна и стабилна платформа за тези преговори.”

Британската икономика очаква 2% ръст през 2017г., при прогнозни резултати от ноември – 1,4 на сто.

Въпреки това, очакванията за растеж през настоящата година са по-слаби от това, което се предполагаше преди година, преди гласуването на за Брекзит.

Хаманд очаква, че през следващите три години – 2018-та, 2019-та, 2020-та, се очаква лек спад.

Преди време, финансовият министър каза, че вместо да се харчи повече, той ще се фокусира върху ограничаването на един от най-големите бюджетни дефицити сред богатите нации в света.

Филип Хаманд възнамерява да създаде резервен фонд, който да помага на британската икономика, при нужда, след напускането на ЕС.

Филип Хамънд представи последните прогнози на Офиса за бюджетна отговорност (OBR) – независимата организация, създадена през 2010 година със Закона за Бюджетна отговорност и национален одитен закон, които показват, че бюджетните заеми за следващите фискални години до края на март 2022-ра ще бъдат в размер на 209,9 млрд. паунда, или с 23,9 млрд. британски лири по-малко спрямо предходните прогнози, направени през ноември 2016-а година.

Гласуването за Брекзит през юни, което ще раздели Великобритания от ЕС, който изкупува почти половината от износа на островната държава, ще донесе бърз и болезнен спад на икономиката.

Потребителите в момента са по-пестеливи заради нарастващата инфлация.

Планът на правителството да задейства развода между Обединеното кралство и ЕС до края на март, доста притесни фирмите и идеите им за дългосрочни инвестиции.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук