Една от най-големите забележителности на Малта – Синият прозорец вече не съществува. Популярната скална арка се срина в морето, в резултат на силна буря, съобщи BBC. Информацията е потвърдена и от министър-председателят на страната Джоузеф Мускат, който обяви случилото се за „сърцераздирателно”.

Той коментира в социалната мрежа „Туитър”, че през последните години е имало данни за това, че световноизвестната забележителност е сериозно застрашена от неизбежна естествена ерозия. „Този печален ден настъпи”, отбелязва той.

Проучвания през 2013г. бяха установили, че ерозията на Лазурния прозорец е неизбежна, но към онзи момент не е имало опасност от непосредствено разрушение.

Лазурният прозорец представлява невероятна естествена арка от варовик с плоска горна част и се нарежда сред най-големите забележителности на остров Гозо. Синият прозорец е сниман в редица филми и телевизионни предавания и се смята за една от задължителните атракции на Малта. Той бе част и от първия епизод на популярния сериал на HBO „Игра на тронове“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук