„Игра на тронове” безспорно се превърна в световен хит. Той държа пред екраните милиони зрители в продължение на 7 години, а това не може да се постигне лесно.

Героите от сериала са познати в целия свят. Но знаете ли, че някой от персонажите не са измислени, а са реални хора, живели преди години.

Днес ще Ви разкажем за истинския Джон Сноу.

Джон Сноу

Джон Сноу бил роден на 15 март 1813г. в Йорк. На 14-годишна възраст той започнал да помага на един хирург. През 1836г. той се преместил в Лондон, за да започне медицинско образование.

Сноу станал член на Кралския колеж на хирурзите през 1838г., завършил Лондонския университет през 1844г. и бил приет в Кралския колеж на лекарите през 1850г.

По онова време холерата била навсякъде и застрашавала милиони животи. Сноу обаче не приемал теорията, че мръсният въздух бил причинител на болестта.

Джон Сноу

Той публикувал идеите си през 1849г., а няколко години по-късно Сноу успява да ги докаже.

През август 1854г. настъпва епидемия от холера. След внимателно разследване, включително маркиране на случаите на болестта на карта, Сноу успява да определи, че източникът на болестта е водна помпа на ул. Бродуик.

Джон Сноу

След като спрял помпата, случаите на заразяване драстично намалели.

Джон Сноу бил пионер и в областта на анестезията. Проверявайки ефекта от контролирани дози на етер и хлороформ върху животни и хора, Сноу прави използването на тези опиати безопасно и по-ефективно.

През април 1853г. от услугите му на анестезиолог се възползвала дори кралица Виктория при раждането на сина си Леополд, а по-късно и на дъщеря си Беатрис.

Сноу умрял от инфаркт на 16 юни 1858г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!