Собственикът на 5-те кучета, нахапали до смърт 39-годишен мъж край село Владо Тричков, остава в ареста.

Според съда има опасност Йордан Карагьозов да извърши нови престъпления, предаде БНТ.

В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият многократно е предупреждаван да вземе мерки спрямо агресивните кучета, но без резултат.

Той заяви, че трагедията е огромна и съжалява за случилото се.

Припомняме, че Йордан Карагьозов беше задържан за 72 часа в петък след като се разбра, че неговите кучета от порода кане корсо са нападнали и убили живеещ наблизо мъж.

Прокуратурата повдигна на собственика на животните обвинения по възможно най-лекия член от Наказателния кодекс – за това, че не е полагал грижи за тях и ги отглеждал без надзор.

Според държавното обвинение няма данни за предумишлено убийство.

Местните обаче твърдят, че три пъти са подавали жалби до институциите във връзка с агресивните кучета.

Една от тях е стигнала до прокуратурата и собственикът бил задължен да не допуска кучетата да излизат от двора му.

Въпреки това Карагьозов не е взел необходимите мерки, а от Община Своге не са го санкционирали.

Проблемът с агресивните кучета не е от вчера. Последният фрапиращ случай беше от село Жезелница, Софийско, когато изхвърлени домашни животни нахапаха три деца и техния дядо.

Децата бяха със сериозни наранявания, а според очевидци – едва са били спасени.

Това е пореден инцидент с агресивни, безстопанствени животни, които буквално се опитват да изядат случайно преминаващи граждани . Въпросът обаче е кога отговорните институции ще си свършат работата и не вземат мерки. В София няколко професора и много деца бяха изядени от агресивни домашни или бездомни животни. За съжаление престъпления от този характер не са рядкост и в останалата част от страната. Мерки обаче не се предприемат и отговорните институции бездействат.

В средата на март беше приета Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Досегашната практика за прилагане на общински програми не постигна задоволителни резултати, отчита кабинетът. Явно е обаче, че и новата програма не води до резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук