Сто и четиридесет културни събития, балове из църкви, дворци и площади, са само част от празненствата по повод Венецианския карнавал, който започва днес и ще продължи до 28 февруари, предава ДПА, цитирана от БНТ. Организаторите са предвидили шествия с пищно украсени лодки и гондоли по каналите на града.

В Деня на влюбените -14 февруари ще има специални прояви, посветени на магията на любовта.

Основната част от типичните за карнавала във Венеция ритуали ще се проведат в седмицата от 18 до 28 февруари. Тогава ще бъде избран най-добрият костюм и най-добрата карнавална маска, а на традиционният парад на най-красивите момичета ще бъде избрана и кралицата на карнавала. Част от традиционната програма са полетите на Ангела и на Магарето, при които от камбанариите на площад Сан Марко и на централния площад на град Местре са спускани известни личности, дегизирани като ангел и магаре.

Празникът, който предшества Великденските пости, доскоро се провеждаше само за 10 дни. От няколко години обаче организаторите удължиха проявата с още една седмица, за да могат повече местни жители и гости на града да се порадват на най-разнородните културни събития и конкурси.

Мерките за сигурност тази година във Венеция са затегнати. Части за борба с тероризма ще бъдат разположени на ключови исторически и културни места в града.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук