БСП утвърди водачите на листи на партията. Лидерът на партията Корнелия Нинова ще оглави листата в 25-и избирателен район в София. Очаква се водач на същия район от листата на ГЕРБ да е Бойко Борисов.

Стефан Данаилов ще води две листи – във Варна и в 24-и избирателен район в София.

Елена Йончева ще води листата в Хасково. Президентът Румен Радев вчера освободи Йончева от поста й в прессекретариата на държавния глава. Тя участваше в Инициативния комитет издигнал Радев, както и в предизборната му кампания. Друг журналист – Тома Томов, за когото миналата година Комисията по досиетата обяви, че е бил сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1970 г. под псевдонима Тодоров, е водачът на БСП в Благоевград.

И още един журналист влиза в политическата надпревара – Александър Симов от „Дума”, оглавява листата в Кърджали. Това е и изненадата от днешния съвет на Столетницата, защото се очакваше Бриго Аспарухов да е водач там. През 2014 г. Симов бе и кандидат за евродепутат на левицата, а сега е част от най-тясното ръководство на БСП.

Професорът по социология и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” Иво Христов оглавява листата на БСП в Пловдив. Христов защитава отявлено вижданията на БСП.

Водачи на червени листи ще бъдат и новите лица в Изпълнителното бюро на БСП – Крум Зарков (оглавява международния отдел на БСП), Иван Ченчев (работил като пресаташе на ЦСКА; има и малко парламентарен опит в 42-ото Народно събрание).

Сред новите лица е бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, който ще е водач във Враца.

По-рано лидерът Корнелия Нинова подчерта, че 40% от тях са нови лица, а останалите 60 на сто определи като опитни парламентаристи.

В началото на заседанието Корнелия Нинова обяви по какви критерии са правени предложенията за водачите на листи.

„На първо място – професионализъм. Това, което ще ви предложим като водачи, има юристи, финансисти и икономисти, дългогодишни кметове, експерти, покрити са важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват, освен политически, и експертна позиция. Второ – обновлението, което заявихме, че искаме да направим”, обясни Нинова.

Припомняме, че минала неделя на 49-я конгрес на партията столетница бяха приети изменения в устава, според които членовете на БСП с 12-годишен стаж в парламента, вече няма да могат да се кандидатират за депутати.

Затова в листите не присъстват Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Георги Божинов.

Националният съвет одобри и позицията на българските евродепутати-социалисти. Те трябва да гласуват против търговското споразумение между ЕС и Канада – СЕТА.

 

Ето и пълния списък на водачите на листи на БСП за изборите на 26 март:

 

Благоевград – Тома Томов

Бургас – Петър Кънев

Варна – Стефан Данаилов

Велико Търново – Весела Лечева

Видин – Филип Попов

Враца – Иван Генов

Габрово – Кирил Добрев

Добрич – Красимир Янков

Кърджали – Александър Симов

Кюстендил – Валери Жаблянов

Ловеч – Милко Недялков

Монтана – Атанас Костадинов

Пазарджик – Славчо Велков

Плевен – Васил Антонов

Перник – Станислав Владимиров

Пловдив – град – проф. Иво Христов

Пловдив – област – Георги Търновалийски

Разград – Денчо Бояджиев

Русе – Крум Зарков

Силистра – Стоян Мирчев

Сливен – Таско Ерменков

23 МИР София – Жельо Бойчев

24 МИР София – Стефан Данаилов

25 МИР София – Корнелия Нинова

София-област – Иван Ченчев

Смолян – Дора Янкова

Стара Загора – Драгомир Стойнев

Търговище – Светла Бъчварова

Хасково – Елена Йончева

Шумен – Иван Иванов

Ямбол- Кристиян Вигенин

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук