Американският президент Доналд Тръмп подготвя „чисто нов” указ за миграцията, който ще въведе допълнителни мерки за сигурност и „още по-затегнати проверки”. Предишният закон, с който се забраняваше на граждани от 7 държави с предимно мюсюлманско население да влизат в САЩ, беше блокиран на три съдебни инстанции. Тръмп не даде подробности, но изрази увереност, че екипът му ще спечели.

По време на пресконференция с гостуващия министър-председател на Япония Шиндзо Абе, Доналд Тръмп обеща на фона на действащата съдебна забрана, да представи допълнителни мерки за сигурността.

Началник-щабовете Райнс Прибъс не изключи възможността, съдебният спор да продължи в Конституционния съд.

 

Президентът обаче е на мнение, че това ще се проточи, затова би заложил на опцията „чисто нов указ”.

„Вашингтон Поуст” коментира, че каквито пред администрацията на Тръмп предстои трудна битка за възстановяване на указа, защото съдиите смятат, че дори пренаписването на стария указ, няма да е достатъчно. Според изданието, ще бъде много трудно, президентската администрация да убеди съдиите, че указът не дискриминира мюсюлманите.

Припомняме, че в четвъртък Апелативен съд реши, че Белият Дом не е представил доказателства в полза на твърдението на Тръмп, че забраната е ключова за предотвратяване на терористични атаки. Правораздавателната институция отказа да възстанови указа. Единодушното решение на съдебния състав в Сан Франсиско означава, че заповедта остава извън сила, докато по-долната инстанция се произнесе по жалбите на щатите Вашингтон и Минесота.

Очаквано Тръмп реагира в „Туитър”. Според него решението на апелативните съдии поставя „на карта“ националната сигурност и се зарече да продължи съдебната битка.

Според Белия дом временната забрана цели да бъде ограничено влизането на терористи от „Ислямска държава”.

Жалбоподателите обаче смятат, че разпорежданията на президента Тръмп нарушават конституционното право за свободно пътуване и вредят на бизнеса и образованието.

Указът, който забранява влизането на хора от 7 държави с предимно мюсюлманско население – Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен, беше издаден от новия американски държавен глава, седмица след встъпването му в длъжност.

Решението му предизвика хаос по летищата в целия свят, както и многохилядни протести.

Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на указа, затова и Федералният апелативен съд в Сан Франциско се занимава с казуса.

Да прилага указа отказа и изпълняващата длъжността министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, затова тя се прости с поста си. Според нея, забраната е „незаконна”. В четвъртък на нейното място бе назначен спорният кандидат Джеф Сешънс.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук