Огнян Герджиков
на снимката: проф. Огнян Герджиков

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви”. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков пред бТВ.

Герджиков допълни, че самият Радев е споделял, че му е оказван натиск от различни насоки.

„Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния”, обясни Огнян Герджиков.

На въпроса: „Защо правителството смени половината областни управители?”, премиерът отговори така:

„Защото не трябваше да сменяме всички.”

Той увери, че старите областни управители са се разделили с постовете си след направени проучвания „по няколко линии”, при които са констатирани нарушения, „по-големи или по-малки”. Той обясни, че тази нередности са свързани с толериране на съответната партия, от която са излъчени.

„В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила”, каза Герджиков и уточни, че не е настроен реваншистки към управлението на ГЕРБ. „Аз съм човек на компромиса”, добави Герджиков.

„Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“, заяви премиерът.

Огнян Герджиков коментира и организирането на изборите. Той призна, че проблемът с машинното гласуване се е оказал по-сериозен от очакваното.

„Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване. Централната избирателна комисия имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки”, коментира още служебният премиер.

Според него, проблемът ще дойде, ако никой не кандидатства за обществената поръчка за доставка на машините.

„Тогава ще се проведат изборите по старата система и най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани. Тогава Конституционният съд по закон трябва да се произнесе окончателно. Той ще каже има ли нарушение или няма. И съответно дали тези избори трябва да бъдат касирани или не“, обясни професорът.

Той припомни, че някои държави са се отказали от машинното гласуване, защото се е оказало ненадеждно.

„Например една Холандия и ние сега разчитаме евентуално от там да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас“, каза служебният премиер.

Герджиков коментира и вакантното място в Европейската комисия. Той каза, че ще се опита да убеди президента Румен Радев и България да излъчи еврокомисар възможно най-скоро .

„Еврокомисарят трябва да бъде изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност, експерт, качествен”, смята премиерът.

„Абстрактно погледнато Гергана Паси е добър вариант, но тя не иска. Меглена Кунева – сама по себе си е добър вариант, но не казвам, че тя ще бъде”, добави Огнян Герджиков.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук