Бившият консул на България в Турция Георги Димов коментира скандала между Турция и Холандия в интервю пред БНР.

Скандалът между Холандия и Турция предизборен ход на турските власти ли е или откровено противопоставяне на европейските страни?

Подобно на България, Западна Европа е на мушката на днешна Турция. И да мине референдумът, и да не мине, последствията ще са едни и същи. Основното следствие от тези силно желани промени в конституцията е по-нататъшното и по-дълбоко разделение на турското общество – на тези, които подкрепят Ердоган и на неговите опоненти. Опонентите му са определяни като „терористи и не-турци”.

Как този скандал ни засяга пряко?

Трябва да се готвим за вълна бягащи от южната ни съседка. По този начин и ние ще бъдем въведени в турските проблеми. Жертва сме на изборния туризъм, който е запазена турска марка.

В този контекст, турските власти се опитаха да окажат влияние и в нашата предизборна ситуация.

Точно така. В западна Европа става въпрос за гласуване на турски референдум. Вътре в Турция нещата явно са „на кантар”. За това им трябва им подкрепа и отвън.

Според заключение на Венецианската комисия към Съвета на Европа, в Турция може да се появи едноличен режим и с премахването на поправките няма да следват модела на една демократична президентска система, а по-скоро има риск тя да се превърна в авторитарна. Какво означа това за България – един такъв диктаторски режим съвсем близо до нас?

Истината от положителното на този скандал е, че в очите на Европа окончателно е паднала маската на турската власт, начело с Ердоган. На първо място по отношение на опита за преврат в Турция от нощта на 15-и срещу 16-и юли миналата година. И по цялата му предистория. И втората паднала маска на Евроган е точно тази истерия около кампанията му за референдума и начинът му да печели гласове. Това е абсолютно неприемливо за западната демокрация.

Преди дни Ердоган беше на посещение в Москва. Все повече категорично заявява за обединяване на силите на страната му със САЩ и Русия. Това дали е  знак за преразпределение на приоритетите на Турция и агресивност към Европа?

Няма спор, че затоплянето на отношенията на Анкара с Москва е контрапункт на нейната западна ориентация. Това се доказа от визитата на Ердоган в Москва миналата седмица. Но това е временно и конюнктурно явление. И двата режима са притиснати в ъгъла.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук