В древната столица на Тайланд, Аютая, отбелязаха Денят на слона. Над 60 представители на този вид бяха нагостени с плодове на специална шведска маса. Отбелязването на този ден започва още през 1998г., иницииран от еколози и природозащитници на дивата природа, за да напомнят за  значимостта на слонове и усилията на страната, за да ги защитава. Слоновете са един от най-ярките символи на Тайланд и са смятани за свещени животни.

Празникът се усеща осезаемо в лагера за слонове в провинция Чиан Май, в северен Тайланд. На този специален за дълголетните бозайници ден се провеждат редица мероприятия, чрез които хората отдават почит към величествените животни. Освен това събитието предлага дейности, в които могат да се включат  посетителите, като например хранене на слоновете, традиционната молитвена церемония и шоу с големите животни.

Природозащитници призовават за по-координирани усилия за спасяването  на вида и за защитата на животинския вид.  По данни на Националния институт за изследване на слонове в Тайланд, има около четири хиляди слонове, половината от тях живеят в дивата природа. Но, всяка година броят им постоянно намалява.

7980801N pc-thailand-national-elephant-day-02_c8f437ad6b204f1ab74cc42e63c2ae5d

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук