договора с AstraZeneka

СЗО започва разследване на ваксините AstraZeneca. Новината съобщи консултативният комитет на Световната здравна организация (СЗО). Поводът е образуването на тромби при ваксинираните с препарата на британско-шведската компания AstraZeneca.

„След като СЗО проучи напълно тези събития, резултатите и всякакви малко вероятни промени в настоящите насоки ще бъдат незабавно съобщени на обществеността“, заяви Линдмайер в писмено изявление.

Дания първа спря ваксината

На 11 март датският здравен орган пръв обяви, че ваксинацията с AstraZeneca в страната е временно спряна. Редица други европейски държави преустановиха преди тях временно употребата на ваксини от отделни партиди. Поводът бяха съобщения за редки случаи на образуване на тромби и нисък брой тромбоцити. Потърпевшите са пациенти над 50-годишна възраст.

Германия днес преустанови употребата й

Германия обяви днес, че спира ваксинирането с коронавирусната ваксина на AstraZeneca след съобщения в Европа за случаи на образуване на тромби. Говорителят на здравната служба заявяви, че е необходим по-внимателен преглед на данните от резултатите на ваксината.
„След нови съобщения за тромбози във връзка с ваксинацията в Германия и Европа, PEI счита, че са необходими допълнителни разследвания“, заяви германското министерство на здравеопазването, позовавайки се на препоръка на държавния орган за ваксини в страната, институтът „Пол Ерлих“.

Европейската агенция по лекарствата поставя под въпрос одобрението на AstraZeneca

„Европейската агенция по лекарствата EMA ще реши дали и как новите открития ще повлияят на одобрението на ваксината“, цитира изявлението АФП. Експертите сериозно поставят под въпрос одобрението на AstraZeneca с оглед на повишените случаи на смъртност в редица държави.

Франция се отказа от AstraZeneca

Френските власти бяха следващите, които спряха употребата на ваксината, произведена от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет, в очакване на решение на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това бе съобщено от френският президент Еманюел Макрон.

Италия забрани AstraZeneca

Минути след това стана известно, че Италианската агенция по лекарствата също е спряла употребата на тази ваксина в цялата страна. Както се съобщава от Министерството на здравеопазването на републиката, такова решение е взето от предпазливост „в съответствие с подобни решения на други европейски държави“.

Люксембург, Литва, Естания и Латвия спират ваксинирането

По-рано беше съобщено, че австрийските власти са решили да преустановят употребата на определена партида от ваксината на AstraZeneca като предпазна мярка поради смъртта на една ваксинирана жена и развитието на тромбоемболия в друга след получаване на медицинските власти. Естония, Литва, Люксембург и Латвия последваха примера на Австрия. Дания, Норвегия, Ирландия, Нидерландия, Испания и Исландия също спряха ваксината в четвъртък.

Борисов временно преустанови AstraZeneca

България също преустанови ваксинирането с препарата на AstraZeneca. Българският министър-председател Бойко Борисов нареди ваксинирането с AstraZeneca да бъде преустановено, докато не дойде „писмено“ от Европейската агенция по лекарствата „точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината.“ Повод за решението беше случай от Пловдив, при който жена почина часове след като ? е била поставена първата доза от ваксината на шведско-британската компания. Здравният министър Костадин Ангелов потвърди, че няма данни, които да доказват причинно-следствена връзка между имунизацията и смъртта на жената, но въпреки това поставянето на препарата на компанията се преустановява, което спря и целия процес на масова имунизация в страната.

Има ли връзка между AstraZeneca и кръвните съсиреци

Макар връзката между ваксината и кръвните съсиреци да не е потвърдена официално, властите в изброените държависа събрали редица доказателства в подкрепа на твърденията си. Очаква се специалистите да се произнесат дали се нуждаят от още доказателства срещу AstraZeneca. В нов удар регулаторът на ЕС по лекарствата заяви, че тежки алергии трябва да бъдат добавени към възможните странични ефекти на ваксината на AstraZeneca, след като във Великобритания са открити някои вероятни връзки.

Млада учителка почина в Словакия

Млада гимназиална учителка почина в Словакия, след като беше ваксинирана с ваксина на британско-шведската компания, съобщи словашката телевизия. Здравното министерство веднага започна разследване по случая. Първи смъртен случай от AstraZeneca бе констатирана и в Хърватия, съобщи националната им телевизия HRT.

Румъния забрани партида

Румънските власти временно спряха да ваксинират хора с определена партида на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca като „крайна предпазна мярка“. Те ще продължат да използват други дози от този препарат, но пациентите ще бъдат под особено наблюдение, съобщи здравното министерство.

Тайланд отложи ваксинирането

Тайланд също отложи временно ваксинирането с препарата на AstraZeneca. 17 европейски държави са получили дози от проблемната партида на ваксината AstraZeneca. За нея първи алармираха властите в Австрия поради смъртни случаи на местно население, съобщи Ройтерс.

Производителят се оправдава с конспирация

Самата AstraZeneca публикува в неделя изявление, в което гарантира безопасността на своята ваксина. В писмото пише, че тези констатации касаят 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания. Преди това СЗО и Европейската агенция по лекарствата призоваха за продължаване на употребата на ваксината. Оттам отбелязаха, че ползите от нейната употреба продължават да надвишават рисковете и смъртността. Понастоящем няма пряка връзка между ваксинацията и образуването на тромби, се казва в обръщението.

AstraZeneca и Оксфорд: Ваксината няма връзка с тромбозите

От фирмата производител на ваксината AstraZeneca казаха, че 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 случая на белодробна емболия са „много по-ниски цифри, отколкото се очаква да се появят сред общото население“. И британско-шведската компания, и Оксфорд заявиха, че няма връзка между тяхната ваксина AstraZeneca и тромбозите. Категоричната им позиция бе оповестена в официално обръщение до целия свят. Те продължават да настояват, че атаката срещу техния продукт е търговска конспирация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!