съд, темида

Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу Covid-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД), коментира пред БНР националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова.

Тя алармира, че в синдиката продължават да постъпват сигнали от работещи, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да упражняват право си на труд.

Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки, категорична е Величка Микова

По думите й работниците са обезпокоени, че не всеки от тях може да не понесе такъв вид ваксина, някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения. В същото време има професии, подложени на пряк контакт с други хора.  За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително.

Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда, каза тя

Специалистът по трудово право припомни, че в Кодекса на труда има основание поради, което работодатели могат да освобождават работници, които обективно не могат да изпълняват своята работа, но „това трябва да се докаже с медицински документи, с медицински показания“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!