Първата частична сметка за разпределение на средствата, събрани от длъжниците на изпадналата в несъстоятелност КТБ, трябва да бъде публикувана до края на месеца в Търговския регистър. Засега обаче не е ясно кога, както и колко точно са постъпленията от масата на несъстоятелността.

Основната институция, която контролира процеса – Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и която има да взима най-много пари от фалиралата банка, не казва нищо, както и синдиците, които поясниха само, крайния  срок.

Очаква се, че събраната сума е около 600 хил. лв. Изчисленията са на базата на последната официална информация на попечителите до парламента, че към 31 август 2016-та наличните  средства на КТБ (в каса, по сметка в БНБ и по сметка на синдика) са около 578 млн. лв.

По такъв начин. наличността  сметките на КТБ е около половината от масата на несъстоятелността на фалиралия трезор – общо около 1.38 млрд. лв., според оценката на „Прайс Уотърхаус Купърс“. Другият международен консултант, който разследваше фалита на КТБ – „Аликс Партнърс“, пък обяви, че на събиране подлежат не повече от 800 млн. лв. – 900 млн. лв. от имуществото на КТБ.

Размерът на сумите, които кредиторите ще получат, зависи изцяло от събраните (възстановените) от длъжниците на банката средства. Общо, кредиторите на банката са около 8000 лица, но със събраните около 600 хил. лв., ще бъдат удовлетворен основно  Фондът за гарантиране на депозитите.

Синдиците пък обявиха поредният списък, този път пълен на некоректните длъжници на КТБ. Подредбата им е направена според размера на непогасените задължения, без да се търси обвързаността на дружествата помежду им. Сред тях са и 89 физически лица, съобщава „Дневник“.

„Следва да се има предвид, че голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. дружества бушони, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за „транспортиране“ на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев“, оправдават се синдиците, за ниската си ефективност, използвайки заключения в публикации в медиите.

Сред длъжниците физически лица най-много дължи Жайр Агопян – малко над 576 хил. евро. В списъка е включен и бившият депутат и телевизионен водещ Емил Кошлуков, който не обслужва дълг от близо 28 хил. долара. В списъка са включени и хора, които дължат под 20 лв. на банката.

Сред фирмите най-голям длъжник е свързаната с Цветан Василев „ТЦ-ИМЕ“ АД, която дължи 2.7 млн. евро.

В списъка не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ с придобити вземания от банката, тъй като те са погасени счетоводно още по времето, когато в банката бяха назначени квестори. Според синдиците има заведени много съдебни дела за обявяване на недействителност на извършените прихващания, като по някои от тях съдът вече се е произнесъл на първа инстанция в полза на банката и е отменил прихващанията, а по други производствата все още не са приключили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук