Европейският парламент одобри нови общоевропейски правила за справяне с нарастващата заплаха от пътуване на „чуждестранни бойци“ до зони на конфликт с цел тероризъм. Новата директива ще допълни вече съществуващата правна рамка на ЕС по отношение на терористичните престъпления. Тя ще има за цел и ще разшири обхвата на правилата, така че в тях да бъдат включени и възникващи заплахи.

Разширеният списък на подготвителните действия, свързани с тероризъм, които ще бъдат криминализирани, включва: пътуване в чужбина с цел присъединяване към терористична група и/или последващо връщане в ЕС с цел извършване на терористично нападение; набиране и обучение на терористи; помагане или подготовка на терористични нападения; публично подстрекаване към терористични актове или тяхната защита; финансиране на терористични групи или терористични актове.

Новата директива включва и разпоредби за оказване на помощ на жертвите на тероризма, за да се гарантира, че те и техните семейства ще получат незабавна помощ след евентуална атака. Така например държавите членки трябва да гарантират, че всички жертви на тероризма имат достъп до служби за подкрепа, които да им окажат съдействие с информация за това в коя болница се намира техен роднина или връщане в техните родни страни, в случай, че терористичното нападение е било извършено, докато те са пребивавали в друга държава членка. Тук се включат оказване на медицинска и психологическа помощ, както и съвети относно правни и финансови въпроси.

Предстои новите правила бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС, след което държавите членки ще разполагат с 18 месеца, в които да ги транспонират в националното си право.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук