Абонатите на „Топлофикация“ София няма да могат да оспорят отчитанията, направени от дружеството, за това дали са нямали топлоподаване за повече от 48 часа, обяви директорът на дружеството Георги Беловски пред енергийната комисия в Столичната община. Но не поясни какво разбира под това: че клиентите на общинската фирма няма да могат да подадат жалба, или че жалбите им няма да бъдат приети и разгледани. На днешното заседание той представи проект за методиката, по която ще се изплащат обезщетения на засегнатите от спряното топлоподаване абонати.

В четвъртък Георги Беловски заяви, че дружеството ще изплати обезщетения на потребителите, които са нямали парно и топла вода за повече от 48 часа. Освен това в техните сметки, както и в тези на потребителите, които са били засегнати от аварията за по-кратък срок, няма да бъдат начислявани сумите за подадена топлинна енергия за периода. И в двата случая сумите ще бъдат приспадани от сметките за февруари, които ще излязат на 15 март.

В началото на февруари заради аварии в топлопреносната система бе спряно топлоподаването в няколко квартала на София. Тогава ситуацията беше описана от ръководството на „Топлофикация София“ като прецедент в историята на дружеството и дълго време не беше известно дали то дължи обезщетение на потребителите си и как ще бъдат плащани сумите.

Общата загуба на дружеството от приспаданията и изплащането на обезщетенията възлиза на почти 2.4 млн. лв. От тях 1.4 млн. лв. са предвидени само за неустойките към абонатите, които са нямали топлоподаване над 48 часа.

Директорът на „Топлофикация“ София посочи, че няма да бъде необходимо гражданите да подават жалби или молби, за да получат обезщетение или приспадане от сметките.

От думите му се разбра и че замерването за всеки отделен клиент е направено според топломера и данните са сравнени с обичайното за този период потребление. Според тези отчитания засегнатите от аварията абонати на дружеството са били близо 55 хил. потребители. За да се измерят конкретните количества и да се изчислят сумите, е използвано потреблението за януари като база, когато то е било най-високо. При изчисленията са ползвани и средният градус на температурата на водата, броят дни, цената на топлоенергията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук