парно габрово

„Топлофикация – Габрово“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за прекратяване на лицензиите за производство на топлинна енергия, съобщи държавният регулатор.

Причината е техническата невъзможност на дружеството за изпълнение на лицензионната дейност.

Заявлението не е основание за спиране на проверката на регулатора.

Вчера стана ясно, че държавата отпуска милион и половина лева за компенсиране на абонатите на дружеството, които ще трябва да се отопляват с ток през идващата зима.

Вчера стана ясно, че държавата дава милион и половина, за да не остане Габрово на студено през зимата. Причината са проблеми с Топлофикация, заради които хората мръзнат години наред. Започват и проверки в дружеството.

Аварии, мръсен въздух и непрекъснати прекъсвания на топлоподаването. Така изглежда зимата в Габрово вече 7 години, обясни кметът на града.

„Зима, в която потребителите на топлофикация реално нямаха тази услуга, защото или имаше непрекъснати прекъсвания, или температурата беше много ниска. Съмнявам се, че парно ще има и тази година. Затова – държавата се намесва с извънредна мярка за битовите потребители. Те ще се топлят на ток, като разликата в цената я поема държавата“, каза кметът на Габрово Таня Христова.

„Става дума за 4 100 абоната – това може да са семейства или едно лице“, посочи министърът на енергетиката Румен Радев.

„4 109 абоната разликата, ако се топлят на електричество е 1,3 – 1,5 милиона лева отгоре за отоплителен сезон, те ще бъдат осигурени от държавата. Животът и здравето на хората струват повече от милион и половина“, каза финансовият министър Асен Василев.

„Още повече, че „Топлофикация-Габрово“ замърсява въздуха“, обяви пък министърът на екологията.

„Регионалната ни инспекция е налагала много санкции, докато тази година затвори въглищната част на централата“, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук