Международната консултантска компания за имоти „Колиърс” представи класацията си за топ 20 на най-влиятелните градове в Европа. В нея първо място заема Лондон. Всички участвали градове са подредени по индекс, включващ няколко параметри, свързани с местоположението на града, наличието на талантливи хора и разходите за труд и живот. Други фактори, които са повлияли на класирането са производителността на работната сила, капацитетът и характеристиките на кадрите, стандартът на живот, разходите за труд на работодателите, сигурността на държавата по отношение на пазарна икономика и трудово законодателство.

На второ място след Лондон се нарежда френската столица – Париж. Градът е с водеща позиция по производителност, капацитет и цена на работната сила. Градът се класира добре и по отношение на количеството латентни кадри, които биха подлежали на наемане.

Третото място се заема от английския град Манчестър, а след него се нарежда  Стокхолм, представящ се добре във всички области. Квалификацията на работната сила и насоката на развитие на икономиката, затвърждават водещата му позиция по отношение на дигиталната среда в града, посочва се в изследването.

Ирландската столица Дъблин е на пета позиция в класацията по подобни причини като тези на шведската столица. Познанията по английски език са сред основните предимства на градовете в Обединеното Кралство пред останалите в Европа. Сред позитивите на Дъблин е и либералното трудово законодателство и прозрачността на пазара на труда. Жителите на града като цяло имат по-високо ниво на владеене на английски език в сравнение с тези в мултикултурния Лондон, сочи проучването.

В класацията са участвали още градове като Барселона, Мадрид, Мюнхен,  Берлин и Франкфурт.

Последни в класацията са останали градовете Милано, Букурещ, Будапеща и Брюксел, сочи проучването на „Колиърс”. Брюксел и Милано попадат там, заради високите разходи на живот и пазарния риск. Брюксел има най-ниския резултат от гледна точка на регулация на трудовия пазар, а покрай ситуацията с референдума в Италия, положението за Милано не е много по-добро.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук