Три месеца след като бе стартиран Европейският корпус за солидарност и бе предоставена възможност на заинтересувани млади европейци да се включат в него, акредитираните организации, които предлагат възможности за професионална практика в областта на солидарността, могат вече да използват базата данни за намиране на потенциални служители, стажанти или доброволци за своите дейности.

От тази пролет ще бъдат на разположение няколкостотин места за професионална практика. През следващите месеци се очаква да бъдат осигурени хиляди други.

Днес Европейският корпус за солидарност направи голяма крачка напред по отношение на постигането на резултати на място. Сега, след като отворихме нашата база данни за организациите и публичните органи, може да започне намирането на подходящи кандидати, и скоро първите млади европейци ще започнат да действат. Горд съм, че вече има много млади хора, които се присъединиха към корпуса и са готови да помогнат. Понастоящем насърчавам организациите да последват този пример и да предложат максимален брой места за професионална практика, заяви Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта.

Широк набор от организации могат да предлагат професионални практики в рамките на Европейския корпус за солидарност. Такива са например неправителствени организации, организации на гражданското общество, национални, регионални и местни органи на управление или социални предприятия. През тази първа фаза организациите, които желаят да участват в Европейския корпус за солидарност, могат да кандидатстват за финансиране посредством съществуващите програми на ЕС за финансиране. Понастоящем осем програми подкрепят Европейския корпус за солидарност. За да може да участва, всяка от организациите трябва да споделя мисията и принципите на Европейския корпус за солидарност, както и да се придържа към неговата Харта, в която се определят правата и отговорностите за всички етапи от дейностите за солидарност. Организациите, които вече са акредитирани с една от програмите за финансиране, имат автоматичен онлайн достъп до инструмента. С онлайн системата на Европейския корпус за солидарност става възможно прякото свързване на организации с млади хора, интересуващи се от придобиване на професионална практика в областта на солидарността. При регистрирането освен личните си данни младите хора могат да посочат своите умения, опит, периодите, през които са на разположение, предпочитанията и мотивацията си, както и да качат автобиография.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук