Обединение ДОСТ ще обжалва мотиви в Решението на Централната избирателна комисия пред Върховния административен съд. Това обявиха от коалицията по повод решението на ЦИК да спре предизборен клип на формацията, в който присъства турският посланик Сюлейман Гьокче.

Мотивът на ЦИК е абсолютно несъстоятелен и повече от скандален. С това си Решение ЦИК не се ли „грижи“ за националистическите страсти в българското общество и съгласно кое страстите от преддемокрацията са нрави в гражданското общество на евроатлантическа България? Разбира се, Обединение ДОСТ ще обжалва емоционалните мотиви в Решението на ЦИК пред ВАС в установения за това срок и няма да промени клипа си, който е в пълно съответствие с разпоредбите на Изборния Кодекс, коментира председателят на коалиция „Обединение ДОСТ” Лютви Местан.

Решението на ЦИК дойде два дни, след като СЕМ се самосезира по случая.

Съветът за електронни медии се самосезира във връзка с предизборен клип, излъчван по БНТ. В него в общ план се вижда посланика на Р. Турция в България г-н Сюлейман Гьокче в инструментариума, който разполага регулаторът по съдържанието, а именно Закона за Радиото и телевизията и ИК, трудно може да се приложи в този казус.

Въпреки това тази смущаваща проява на представител на чужда държава в предизборен клип на българска партия по време на българска кампания за избор на Парламент ни задължава да сезираме ЦИК, заяви тогава председателят на СЕМ Мария Стоянова.

Ден по-късно ЦИК спря излъчването на предизборния клип.

Централната избирателна комисия приема, че включването на Негово превъзходителство посланикът на Република Турция в Република България г-н Сюлейман Гьокче в агитационния материал на КП „Обединение ДОСТ“ като лице – представител на чужда държава, е нарушение на изискването на чл. 183, ал. 4 от ИК – накърняване на добрите нрави. Предстоящите предсрочни избори за народни представители на 26 март 2017г. са важно събитие с национално значение и всякакво външно вмешателство или внушения, породени от участието на официални представители на чужди държави, са недопустими, написа ЦИК, обявявайки решението си на официалния си сайт.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук