26,1% от имащите право на глас българи биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. Разликата с втората по популярност партия е много малка – за БСП биха гласували 24,9%.

На трето място се нареждат Обединени патриоти, с електорален дял от 10,5 на сто от гласоподавателите. Малко над 4% би получила ДПС.

Данните на „Екзакта” показват, че в края на 2016 година, Реформаторският блок ще вземе 3,5% от гласовете, партията на Веселин Марешки „Воля” – 2,1%, а ДСБ на Радан Кънев – 2,1 на сто.

Процесите, които протичат в ляво след президентските избори имат обща доминанта – мобилизация около БСП. В навечерието на парламентарните избори се наблюдава фрагментиране на дясно-центристкото пространство, където възникват нови десни формации.

¼ от участвалите в проучването смятат, че в България трябва да има нов десен проект със силно гражданско участие.

Корнелия Нинова, Георги Първанов, Румен Радев, Ивайло Калфин, Мая Манолова и Татяна Дончева са политиците, с чиито имена се свързва възможността да има силна лява алтернатива на сегашното управление.

21% от българите твърдят, че се чувстват разочаровани от политическата партия на която симпатизират. 19 на сто пък биха гласували за нова партия. Непосредствено след заявката на Христо Иванов за създаване на нова политическа формация „Да, България”, одобрението към него възлиза на 14%.pic2

44% от българите не се чувстват политически представени от депутатите в 43-то Народно събрание. Според 25% от българите, ГЕРБ изразява в най-голяма степен интересите на хора като тях, а според 23% – БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е най-харесваният политик у нас – 43% от българите го подкрепят, а неодобрението за него е 49 на сто. Президентските избори редуцираха положителните настроения към него с около 5%, като с близо толкова се сви и периферният електорат на ГЕРБ.pic3

Корнелия Нинова е с по-висок рейтинг от партията си – 27%, Красимир Каракачанов е одобряван от 35 на сто от българите, Георги Първанов – от 25%.

Голяма част от българите са еврооптимисти – 77 на сто от населението смятат, че членството на България в ЕС е добро. 59% одобряват членството на страната в НАТО.

 

Д анни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 92 населени места на страната. Проучването е проведено между 27 и 30 декември 2016 г. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face-to-face интервю по домовете на респондентите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук