Цената на златото падна до най-ниската си стойност от три седмици насам, повлияна от повишените очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените си проценти по-късно този месец.

В днешната сесия ценният метал се търгува на спот цена от 1220.25 долара за тройунция, което е с 0.41% под затварящото си ниво от вчера. Фючърсите за априлската доставка бележат спад от 0.38% до 1220.90 долара.

Миналата седмица председателят на Фед Джанет Йелън коментира, че централната банка на САЩ е в готовност за повишаване на лихвите, стига показателите за пазара на труда и инфлацията в страната да останат стабилни. Тези коментари бяха приети като сигнал, че решението за повишаване на лихвите ще бъде взето още на следващото заседание на банката в средата на този месец.

В момента очакваме седем повишения за 2017-2018 г. и мисля, че това ще добави още напрежение върху златото. Металът вероятно ще бъде чувствителен към отливите на активи от златните борсово-търгувани фондове“, коментира анализаторът Бернард Дадах.

Междувременно на валутните пазари се наблюдава ръст на долара спрямо основните му съперници, което също не е от полза на златото. Към момента доларовият индекс, който следи представянето на долара срещу кошница от валути, бележи ръст от 0.16%, до 101.83 пункта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук