Съветът на ЕС затяга проверките по външните граници на съюза

316

Всички влизащи или излизащи през външните граници на Европейския съюз в бъдеще ще бъдат подлагани на систематични проверки, при които ще бъдат извършвани и съпоставки с различни бази данни. Това ще важи включително и заевропейските граждани. Това става ясно от одобрения днес от Съвета на ЕС нов регламент, който променя Шенгенския граничен кодекс. Целта му е да се засили борбата с тероризма, в частност борбата срещу завръщащи се от Ирак и Сирия бойци.

„Укрепването на нашите външни граници е важен инструмент за борба срещу терористичната заплаха в Европа и за подобряване на сигурността на нашите граждани. Систематичните проверки по външните граници ни предоставят средства за справяне с потенциалните рискове за вътрешната сигурност на блока, в това число и рисковете, които представляват чуждите бойци“, заяви малтийският министър на външните работи Кармело Абела.

Базите данни спрямо, които ще бъдат извършени проверките, включват Шенгенската информационна система и базата данни на Интерпол за откраднати и изгубени документи за самоличност. Проверките ще позволят още на страните членки да установяват, че проверяваните хора не представляват заплаха за вътрешната сигурност, обществената политика или общественото здраве. Това задължение трябва да се прилага на всички външни граници както на влизане, така и на излизане.

Когато обаче систематичните съпоставки с базите данни биха могли да доведат до несъразмерно въздействие върху трафика на морските или сухопътните граници, държавите членки на Общността ще имат правото да извършват само целеви съпоставки с базите данни, ако това няма да доведе до рискове, свързани с вътрешната сигурност, с обществената политика или с международните отношения, или ако това не би представлявало заплаха за общественото здраве.

По отношение на проверките на въздушните граници страните членки ще могат да извършват целеви проверки спрямо базите данни само за преходен период от 6 месеца от влизането в сила на регламента. Този период може да бъде удължен до 18 месеца в изключителни и специфични случаи, където има инфраструктурни трудности, налагащи по-дълъг период, за да се направят необходимите проверки.

Регламентът вече бе одобрен от Европейския парламент. Следващата стъпка ще бъде Съветът на ЕС и ЕП да го подпишат. След това регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно, се казва в съобщението на Съвета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук