ценко чоков
На снимката: Ценко Чоков /ляво/

Освобождаването на  кмета на Галиче Ценко Чоков под гаранция докара на Апелативния специализиран наказателен съд проверка от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС).

От ИВСС обявиха, че ще проследят дали е спазван принципът на случайния подбор при разпределението на делата с предмет „задържане под стража“ или „домашен арест“ за последните 14 месеца – от  януари 2016–та  до  март 2017-та.

Официално,  проверката е наредена от главния инспектор Теодора Точкова след самосезиране по статия във в. „24 часа“ със заглавие „Скандал след пускането на Ценко Чоков от ареста“, както и по публикации в други медии на същата тема. Преди това излезе информация, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов да прецени дали е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение на делото за мярката на Чоков.

Миналата седмица, по време на заседанието на Съдийската колегия на ВСС, членовете на съвета Галя Георгиева и Светла Петкова питаха председателката на апелативния спецсъд Даниела Росенова, която беше застанала пред тях като кандидат за втори мандат – как делото на Чоков се е паднало на нея, като е била в отпуск, когато е правено разпределението му. Проверката на ИВСС трябва да приключи до 18 април.

На 13 февруари 2017 г. с определение на Апелативния специализиран наказателен съд мярката за неотклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков беше изменена от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Съдът промени и мярката на сина му Мартин Чоков, от „задържане под стража“ на „домашен арест“. В четвъртък специализираният наказателен съд не даде ход на делото, поради отсъствието на един от защитниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук