Утре официално ще бъде открита предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Битката за 240-те депутатски места се води от общо 12 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета, издигащи независими кандидати. Какво да очакваме преди и след изборите коментира с политологът Димитър Димитров пред BIT.

Има интерес относно въпроса с машините. Имаме ли андидат или не?

Има формално подадени документи. От кратките обобщения на кандидатурите става ясно, че компанията вече е участвала в подобни проекти „гласуване с машини”. След два дни ЦИК ще трябва да направи преговори с този потенциален доставчик на машините. Аз се съмнявам, че в толкова кратко време е възможно да се реализира подобен проект. Обикновено за това са необходими около 6 месеца. Машинното гласуване в много от секциите ще бъде просто скъпо и разточително „украшение“ към изборния процес.

 Много от българите в чужбина се ориентират трудно в ситуацията. Визирам ситуацията, че 21 партии са регистрирани. Как бихте посъветвали българите, които не живеят в страната, да се информират?

Достатъчно време има. Числото 21 не е толкова голямо. Има ли сме много по-голям брой регистрирани партии през 2013г. Бяха близо 40, имаше много малки играчи. В България картината е ясна. Имаме двама основни големи играчи. За по-малките партии е важно да минат процентовата бариера. В България управлението е сложно. От гледна точка на американската конституция изборът е между двама кандидати.  

А каква предизборна битка очаквате и какво ни чака след това?

Ще има състезание между ГЕРБ и БСП за първото място. Сред вторите са Веселин Марешки и Реформаторите. Вероятно ще има и още една партия от малките. В момента партиите са конкуренти. Комбинацията от гласовете от Патриотичния фронт, Марешки и някоя от следващите партии ще позволи да се направи мнозинство и е от изключителна важност кой първи ще получи правото да го договори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук