Генералният секретар на Съвета на Турбьорн Ягланд. Снимка: APA-2014.
Генералният секретар на Съвета на Турбьорн Ягланд. Снимка: APA-2014.

За конструктивен диалог във връзка с предизборните прояви на турски граждани в европейски страни призовава генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Сегашното положение вреди на дипломацията и демокрацията и Европа не може да позволява ситуация, която все повече се изостря, заяви Ягланд и подчерта, че кампании в чужбина трябва да се организират в съответствие с националните законодателства.

Повод за изявлението му е напрежението между Турция, от една страна, и Германия и Холандия, от друга, където властите не допуснаха провеждането на митинги за референдума, с който правителството в Анкара иска да въведе президентско управление. Турският държавен глава Реджеп Ердоган изостави напълно тона на дипломацията като нарече вчера Холандия „бананова република“, заслужаваща международни санкции.

Холандският премиер Марк Рюте отказа да поднесе извинения за експулсирането на турски министър, отправила се към Ротердам въпреки несъгласието на местните власти да участва в агитация, съобщава БТА. В същото време Рюте изрази надежда, че дипломатическата криза между двете страни ще деескалира.

Във Франция центристкият кандидат за президент Еманюел Макрон, който е със сериозни шансове да спечели изборите напролет, заяви, че осъжда остро провокациите на Анкара. Според Макрон Европейският съюз трябва да реагира единно и да осъди неприемливите изявления от турска страна срещу европейските ценности и срещу Германия и Холандия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук