SAMSUNG CSC

Норвегия е първата в света, която се отказва напълно от FM радиото и изцяло преминава към цифров формат, известен още като DAB (Digital Audio Broadcasting). Освен че дигитализацията ще подобри значително системата за аварийна готовност, ще засили конкуренцията и ще предложи нови възможности за иновации и развитие, тъй като излъчването на радиоканали чрез DAB е осем пъти по-евтино в сравнение с FM.

Опитът на северната страна ще бъде анализиран внимателно от други държави, за да преценят дали да последват норвежкия пример. Според противници на решението Осло избързва и много хора могат да пропуснат предупрежденията за извънредни ситуации, които досега се излъчваха по радиото. Повод за особени опасения е, че 2 милиона коли в Норвегия не са оборудвани с дигитални радиоприемници.

Сред норвежците 66 процента се противопоставят на отказа от ултракъсите вълни, едва 17 процента одобряват, а останалите нямат мнение по въпроса. Такива са резултатите от анкета, публикувана миналия месец от в. „Дагбладет“. Въпреки това парламентът даде окончателно разрешение за реформата през декември, позовавайки се на факта, че цифровите мрежи могат да пренасят повече радио-канали.

Швейцария планира подобен преход през 2020 година, Великобритания и Дания също обмислят отказ от традиционното радио.

Изключване на мрежата за честотна модулация (Frequency Modulation), развита през 50-те години, започва от сряда, от северния град Будьо. До края на годината ще бъдат спрени всички предаватели на ултракъси вълни.

Според поддръжниците на промяната цифровият сигнал може да пренася по-ясен звук с по-малко смущения през обширната страна, населена от едва 5 милиона души, чиято територия е прорязана от фиорди и планини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук