Индикации за най-много съмнителни поръчки има във Военното министерство – 9 на брой. Това каза пред Нова телевизия служебният министър-председател Огнян Герджиков.

„Разпоредих по министерства да се дадат справки. Нямам идея кое министерство е било на ГЕРБ и кое на РБ”, каза Герджиков по повод твърденията, че напада министрите от Реформаторския блок.

„Всяко следващо правителство трябва да надгражда. Всяка правителство прави нещо добро. Наред с това има и недобри неща. Българите сме склонни към далавери. Затова трябва да се подадат сигнали към съответните органи”, коментира още премиерът.

Той припомни, че бившият министър-председател Бойко Борисов сам е заявил, че не трябва да се пускат обществени поръчки в последните дни от мандата.

„На 26 и 27 януари имаше обществени поръчки. Ние на 27-ми взехме властта. Това че са пуснати в последния момент буди съмнение. Това не е подсъдимо, но буди съмнения. Нека се провери от съответните органи”, каза още Герджиков.

Премиерът коментира и ревизията на предишното управление.

„Прекаленото нахъсване може да се изтълкува, че работим в полза на БСП. И обратното – ако по-пандишпанено подходим, ще излезе че помагаме на ГЕРБ да спечели изборите.”

„Недоволни винаги ще има, затова не исках да взимам тази позиция. Няма верен ход. Винаги ще има срещу мен критики”, допълни Огнян Герджиков.

Премиерът коментира и сменените областни управители. По думите му, нормално е при оставка на централното управление, да се отиде и местното.

„Такива оставки не последваха и затова ги отстранихме. Може би аргументите ми за смяна не бяха най-коректни. Факт е, че се получиха сигнали, направихме проучване. Признавам, че не трябваше да поставяме всички под общ знаменател”, обясни премиерът.

Огнян Герджиков увери, че се прави всичко възможно изборите да не бъдат опорочени. Той добави, че министрите на отбраната и на вътрешните работи са много амбицирани, за да предотвратят купуването на гласове.

„Поисках доклад от ДАНС, където имат сведения за купувачите. Картината започна да се изяснява. Най-трудно ще се пресече корпоративният вот. Много ми се иска тези избори да са по-различни.”

Служебният премиер допълни, че правителството ще се постарае да се съобрази със закона и да осигури машини за вота на 26 март.

„ЦИК направи обществената поръчка, ние осигуряваме логистиката и финансирането. Правим всичко възможно.”

Според него, ще има опити за касиране на изборите.

„Тогава Конституционният съд ще трябва да се произнесе. Ако той реши, че гласуването е опорочено, всичко започна наново. Ако всичко останало е наред обаче, аз не мисля, че липсата на машини е причина за касиране на изборите”, коментира премиерът.

Герджиков заяви, че почти никой не се опитва да му повлияе. Той обясни, че миналата седмица един от партийните лидери е поискал среща, която той отказал.

„Нормално е да има хора, които се опитват да влияят, но това не означава, че успяват”, каза служебният министър-председател.

Той допълни, че тази вечер с президента Румен Радев ще обсъдят въпроса за българския еврокомисар.

„Тук всяко решение е грешно. Ако излъчим кандидат, ще кажат, че това е партийно решение. Дори и да успеем да намерим идеалната кандидатура, в коя партия в ЕП ще отиде? На служебното правителство не отива да назначава еврокомисар. На Европейската комисия не й пречи, че от началото на годината ние нямаме, но на България й пречи. Днес с президента ще обсъдим, дали да излъчим кандидатура”, каза още Огнян Герджиков.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук