Образованието е основен приоритет на ГЕРБ, защото от това зависи да има добре подготвени професионалисти във всички останали сектори. Това каза бившият премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса на тема Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“ във Велико Търново.

Борисов увери, че средствата за двойното увеличение на учителските заплати са факт – 230 млн. лв. са заложени в бюджета за 2017г. Той обясни, че още 350 млн. на години са нужни, за да може една учителска заплата да стане двойно по-голяма.

Той е категоричен, че това е постижима цел, на база на разчетите и припомни, че от борбата с контрабандата са постъпили 4,7 млрд. лв. повече.

„По мои сметки можем да съберем от борбата с контрабандата още близо милиард. Ако не се разбутат системите, които създадохме, тези средства ще се генерират в държавния бюджет“, допълни Бойко Борисов.

Бившият премиер каза, че увеличението досега е било невъзможно, заради старите задължения, които правителството е трябвало да плати. Той припомни, че 3,7 млрд. са отишли за обезщетенията за КТБ.

„Това са двойните заплати на учителите за три години. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 млрд. лева живи пари на данъкоплатеца – за тези огромни необезпечени проекти „Марица 1″ и за “Марица 3“, защото преди нас правителства са угаждали или на Вашингтон, или на Москва. Това са заплатите на учителите за още три години напред. За радост 2017 нямаме да плащаме, но излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 млрд, без да ги усетят хората от джоба си. Трябва ли да правим същите грешки?”, попита Борисов.

Председателят на ГЕРБ обеща, че ще бъдат отпуснати 120 милиона за изграждане на физкултурни салони в училища, в които няма такива.

Според Борисов е недопустимо да има столица или голям град без спортна зала.

Той беше категоричен, че при едно следващо коалиционно правителство, ГЕРБ няма да допусне друга партия да ръководи образователното министерство.

ГЕРБ не се отказва от досегашните си политики като саниране, АМ „Хемус” и тунела под Шипка, стана ясно от думите на бившия премиер.

Борисов изрази желанието си да помогне и на пенсионерите и според него, това е постижимо, заради ръста в икономиката.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук