Новото „Пежо 3008” спечели титлата „Европейска кола на годината“, при представянето си на 87-то издание на автомобилното изложение в Женева.

Това е добра новина за френската Пи Ес Ей (PSA), която обединява Пежо, Ситроен и ДС.

По-рано от компанията съобщиха, че е постигнато споразумение по придобиването на европейския филиал на „Дженеръл мотърс“, който включва марката „Опел“ и нейното британско подразделение „Воксал“. Благодарение на тази сделка, Пи Ес Ей ще се превърне във втория автомобилен гигант в Европа.

„Пежо 3008“ последва примера на „Опел Астра”, която бе миналогодишният носител на наградата, която е една от най-престижните за европейското автомобилостроене.

Автомобилът е 4х4 и е първата Ес Ю Ви (SUV), спечелила отличието „Европейска кола на годината”. Експертите смятат, че това показва промяна във вкусовете на потребителите.

Градските 4х4 и други кросовъри вече съставляват близо 30% от европейския пазар.

„Пежо 3008“ бе избрана от жури от 58 автомобилни журналисти в Европа и до последно се бори за титлата наред с „Алфа Ромео Джулия”( Alfa Romeo Giulia).

Другите конкуренти бяха „Ситроен Ц 3” (Citroën C3), „Мерцедес клас Е” (Mercedes Classe E), „Нисан Микра” (Nissan Micra), „Тойота Си-Ейч Ар” (Toyota C-HR) и „Волво Ес 90/ В 90” (Volvo S90/V90).

Наградата за автомобил на годината се присъжда от 1964г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук