Церемонията по връчването на наградите на Американската академия за киноизкуство тази нощ може да се окаже най-политизираната от години насам. Въщност, още преди обявяването на носителите на оскари политическите акции започнаха.

Джоди Фостър и Майкъл Джей Фокс оглавиха протест в Лос Анджелис, с който водещата агенция за талантливи актьори и сценаристи United Talent Agency замени тази година обичайното си парти преди вечерта на оскарите.

На митинга в Бевърли Хилс бе показано видео обръщение на иранския режисьор Ашгар Фархади, който вече обяви, че няма да присъства на гала вечерята, макар негов филм да е сред номинираните. Това е неговият протест срещу забраната на президента Доналд Тръмп за допускане до САЩ на гражданите на 7 страни от Близкия изток и Африка.

В обръщението той критикува политиците, които „се опитват да прокарват омраза и да създават разделение между култури, традиции и граждани на различни държави“.

Обичайно, на ходенето на кино се гледа като на поне 2 часа бягство от новинарската вълна, но вечерта на оскарите – най-важното събитие в годишния календар на Холивуд – е моментът, в който победителите актьори, режисьори, сценаристи получават платформа с многомилионна аудитория, за да направят политически изявления. Очакваме такива изказвания довечера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук