Специализираното звено за инспекция, в което участват експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, Агенция „Пътна инфраструктура“, както и Университета по архитектура, строителство и геодезия, ще обследват тунелите по магистралите „Струма” и „Тракия”.

От 8.00 до 17.00 часа ще се проверяват двата тунела на магистрала „Струма“ – при 56-ти и 82-ри километър, но движението няма да се спира.

Миналата седмица бяха проверени всички тунели по магистралите „Люлин” и „Хемус”.

Специализираното звено за инспекция беше създадено със заповед на управата на АПИ на 15 февруари, след като на 5 февруари част от конструкцията на осветлението в тунел „Ечемишка” на АМ „Хемус” падна върху преминаващ автомобил и уби пътуваща в него жена.

След инцидента, служебният министър-председател Огнян Герджиков разпореди спешни проверки на всички 28 тунела по републиканската пътна мрежа. Стана ясно, че у нас има 16 опасни съоръжения, а ремонтът на „Ечемишка“ е трябвало да бъде направен още през 2005 година, тъй като откакто бил пуснат през 1984г., в него ремонт не е правен.

В опасното съоръжение бяха извършени незабавни ремонтни дейности. Репортаж на „Господари на ефира” обаче твърди, че цената на ремонта на тунела „Ечемишка“ е в пъти по-голям от необходимото. По тази причина, главният прокурор се самосезира и нареди спешна проверка.

След инцидента от началото на месеца последваха и уволнения – премиерът Герджиков освободи от поста председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Дончо Атанасов, Парашкев Кръстев – изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, Георги Златев от дирекция „Поддържане на пътна инфраструктура“ при АПИ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук