Изборът на България по отношение на ЕС и НАТО е стратегически и не трябва да се поставя под въпрос. Това заяви българският президент Румен Радев в интервю за европейския портал EurActiv. Днес той пристигна на първата си международна визита, която е в Брюксел.

На въпрос какво мисли за наложените от ЕС санкции срещу Русия Радев посочи, че не вижда каква е практическата им полза, но за сметка на това загубите са очевидни. „Страхувам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на войната със санкции“, каза той.

По отношение на новото временно правителство в България държавният глава заяви, че „съставът на кабинета доказва, че той е надпартиен и експертен“, а служебният премиер Огнян Герджиков е „човек с чувство за отговорност“ и един от малкото български политици, изпратени с овации от поста си на председател на Народното събрание.

Във вътрешнополитически аспект Радев посочи, че несправедливостта и ниските доходи са основни проблеми на страната. „Съдебната система е стълб на справедливостта, който се нуждае от реформа. Доброто правосъдие създава по-сигурна среда за инвестиции и допринася естествено за решаването на проблема с ниските доходи“, каза той.

В интервюто си Радев също така категорично отхвърли твърдението, че страната ни може да загуби президентството си на Европейския съвет през 2018 г. „Точно обратното, убеден съм, че ще протече плодотворно“, допълни държавният глава.

Във връзка с визитата си в Брюксел Радев заяви, че с нея той се надява да установи работни контакти с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и новоизбрания председател на Европейския парламент Антонио Таяни.

„Заедно с тях бих искал да обсъдя отношенията между София и Брюксел и бъдещето на ЕС, който по мое мнение трябва да бъде запазен на всяка цена, независимо от трудностите, тъй като неговата ерозия ще означава непростима загуба на историческо време“, каза българският държавен глава. Той също така посочи, че е предвидена и среща между него и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По отношение на външната политика на България Радев заяви, че тя трябва да бъде формулирана в България и прокарвана навън, а не обратното.

„През последните години това не беше винаги така. Съществуването на няколко геополитически центъра трябва да бъде друг стимул за ЕС да запази своята цялост, тъй като само обединен ЕС може да играе наравно с други големи актьори“, каза той и добави, че самият той се надява да установи прагматични и взаимноизгодни отношения с лидерите на САЩ, Русия и Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук