Северна Корея извърши нов опит с балистична ракета, която е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония.

Спешно заседание на Съвета за национална сигурност беше свикан в Южна Корея. Според Сеул, поредният ракетен опит на Пхенян е сериозна заплаха за мира и сигурността на Корейския полуостров, и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Южнокорейският генерален щаб съобщи, че ракетата е била изстреляна от базата Бангхьон в провинция Пхьонан-Пукто, откъдето са били осъществени изпитанията на ракетата с междинен обсег „Мусудан“ на 15 и 20 октомври. Смята се, че тя има обсег около 3000 км, отбелязва ДПА.

Балистичната ракета е прелетяла около 500 км, съобщиха военните в Сеул.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил информиран за севернокорейския опит и Белият дом продължава да следи ситуацията, заяви представител на президентството.

Японският премиер Шиндзо Абе, който е на посещение в САЩ определи опитите с балистични ракети от страна на Северна Корея като „абсолютно недопустими”.

„Пхенян трябва напълно да спазва съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. По време на срещата на върха, която имах с президента Тръмп той ме увери, че САЩ винаги ще са на 100 процента с Япония”, каза Абе

Във Вашингтон говорител на Стратегическо командване на армията на САЩ заяви, че ракетата е била със среден обсег на действие и че подобни ракети не представляват заплаха за Северна Америка.

Говорителят не уточни дали изстрелването е било успешно или е завършило с провал, съобщи „Ройтерс”.

Той добави, че САЩ ще продължат внимателно да следят тези провокационни действия на Северна Корея и ще бъдат напълно ангажирани да работят в тясно сътрудничество със съюзниците на Вошингтон- Република Корея и Япония.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук