Хотели и ресторанти заобикалят ограниченията за наемане на работници от трети страни и ги представят като стажанти. По тази схема, в нашите туристически обекти работят много украинци и молдовци. Набирането става чрез лицензирани агенции за стажове в съответната държава, които сключват договори за практическо обучение с българските хотели и ресторанти, сочат проверките на Главната инспекция по труда (ГИТ) в зимните ни курорти.

Работниците пристигат в България с туристически визи или с такива за културен обмен. С тях не се сключват трудови договори, но на практика те работят като сервитьори, готвачи, рецепционисти, камериерки и др.

По време на проверките са установени общо 19 подобни нарушения: обучаваните всъщност полагат труд – имат работно време, работно място, полагат нощен труд, включени са в графиците на работните схеми и имат определено възнаграждение.

От друга страна, с тях не се сключени трудови договори за стажуване или обучение, каквито са регламентирани в Кодекса на труда. Не са предоставени и доказателства, че са им определени наставници и че се провежда задължителното теоретично обучение.

Становището на трудовата инспекция е, че обучаващите организации действат неправомерно като предприятия за осигуряване на временна работа или като посредници, без да са регистрирани като такива в Агенцията по заетостта. За всеки изпратен „обучаван“ те са получавали определени суми от хотелите и ресторантите.

Схемата за наемане на чужденци с договори за обучение действа от няколко години.

Трудовата инспекция напомня на работодателите, че нормативната уредба допуска облекчен ред за наемане на работна ръка за сезонна заетост – до 90 дни, чрез Агенцията по заетостта. Работодателят е длъжен в 7 -дневен срок от започването на работа на чужденеца да уведоми ГИТ.

В зимната кампания са извършени 375 проверки с над 6100 заети. Резултатите от кампанията показват, че туризмът продължава да бъде рисков при спазването на изискванията за разпределението на работното време, заплащането на труда и работата без сключен писмен трудов договор. Установени са 131 нарушения по разпределението на работното време, 53 нарушения по заплащането на труда и 44 случая на работа без сключен писмен трудов договор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук