машини, гласуване

Още от рани зори всички медии у нас упорито акцентират върху факта, че 10 от общо 9366 машини за гласуване не работят. Това обяви ЦИК още в началото на изборния ден.

От математическа гледна точка тази цифра е много малък процент (по-точно 0,001%) от общия брой машини за гласуване и реално не крие никакви рискове за провеждането на вота. Дори напротив, машинният вот е в пъти по-надежден от хартиения, заради по-малката вероятност от фалшиви или невалидни бюлетини. Припомняме, че на избори, на които се гласуваше само с хартиена бюлетина невалидният им брой достигаше над 10%. (при нормални за Европа около 1%).

Интересно е да се отбележи, че към момента има решителен превес на машинното гласуване. Хората го предпочитат пред хартиеното. Това коментира пред  БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов.

Не е ясно тези опити да се хвърлят сенки върху машините се правят с цел да се прокара съмнение относно надеждността им, но прекаленото внимание, което се отделя на този „проблем“, ни кара сериозно да се замислим.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук