динозавър
Снимка: bbc.com

Миниатюрно влечуго, което се е хранило с насекоми, е предшественикът на динозаврите и на летящите птерозаври. Учени са открили в Мадагаскар фосили на създание от периода триас с дължина от едва 10 сантиметра.

Предците на динозаврите може да са били миниатюрни

Динозаврите често се смятат за гигантски създания, но нови изследвания показват, че те първоначално са били с много малки размери, съобщава Би Би Си.

Доказателствата идват от наскоро открит фосил на остров Мадагаскар, който се предполага, че е от динозавър, живял преди около 237 милиона години. За изненада на своите откриватели той бил висок едва 10 сантиметра.

Откритият екземпляр може да помогне да се изясни произхода на птерозаврите, онези крилати влечуги, които са управлявали небето по времето на динозаврите.

„Има общо схващане за динозаврите, че са гиганти. Но откритите останки показват, че  са били шокиращо малки,” казва съавторът на изследването Кристиян Камерер от Музея на природните науки в Северна Каролина пред би би си.

Образецът, наречен „конгонафон кели” или „мъничък убиец на бъгове“, е открит през 1998 г. в Мадагаскар от екип от палеонтолози, ръководен от Джон Флин от Американския музей по естествена история в Ню Йорк.

И динозаврите, и птерозаврите принадлежат към групата Ornithodira. Произходът им обаче е слабо известен, тъй като са открити малко екземпляри от този род.

Конгонафоните ли са прадедите на динозаврите?

Конгонафон не е първото малко изкопаемо, близко до корените на орнитодираните екземпляри, въпреки че преди време те се считаха за изолирани изключения.

Като цяло учените смятат, че размерът на тялото остава подобен сред първите архозаври – по-голямата група влечуги, която включва птици, крокодили, не-птичи динозаври и птерозаври – и най-ранните орнитодирани. След това се смята, че са се увеличили до гигантски пропорции.

„Анализирайки промените в телесния размер по време на еволюцията на архозавъра, открихме убедителни доказателства, че той е много малък в началото на историята на динозавъра-птерозавър,“ каза д-р Камерер.

Конгонафонът оцелял, защото се хранил с насекоми

Зъбите на Конгонафона предполагат, че яде насекоми. Преминаването към този вид диета, което е свързано с малкия размер на тялото, може би е помогнало на ранните орнитодирани да оцелеят, като заемат самостоятелна ниша, различна от техните роднини, които са се хранили предимно с месо.

Учените предполагат, че пукането върху кожата, вариращо от прости нишки до пера, известно както при динозаврите, така и при птерозаврите може да е възникнало за регулиране на телесната температура.

Това е така, защото задържането на топлина в малки тела е трудно, а средно късният триасов период, когато животното е живяло, е било време на климатични катаклизми.

Изследователите смятат, че е имало резки промени в температурата от горещи дни и студени нощи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук