здравословното хранене

Когато храната, историята и науката се съберат под един покрив, не може да се роди нищо друго освен едни от най-добрите музеи на храната в света. Нещо, което в дадена точка от земното кълбо е деликатес, в друга може да е забранено със закон. А от музея просто излизаш с информация, или поне с дегустация. Вижте 10-те най-интересни музеи за храна!

Музей на пържените картофки, Брюж

 

Започваме от Брюж, където откриваме Frietmuseum – музеят, изцяло посветен на пържените картофки. Това е единственият по рода си музей, отдаден на калоричното изкушение. Всъщност белгийците твърдят, че правят най-добрите пържени картофки в света и никак не приемат оспорване на този факт.

В музея ще научите всичко за тяхната история, включително и каква е тайната на идеалната порция хрупкави жълти пръчици. Ще може дори да дегустирате!

Музей на какаото и шоколада, Брюксел

И докато още сме на тема Белгия, не бихме подминали техните шоколадови музеи. Този, на който се спряхме, се намира в Брюксел и носи романтичното наименование „Музей на какаото и шоколада“.

Тук ще ви разкажат приказната история на сладкото изкушение, а в кухнята на музея ще видите как се приготвят шоколадови бонбони и фигурки. Че и ще ги опитате. Още повече, сградата, в която се помещава своеобразната галерия, е построена през далечната 1697г. Намира се в единия ъгъл на централния площад Гран Плас.

Музей на хляба, Улм

Следваща спирка е немският град Улм в провинцията Баден-Вюртенберг, където се намира Музеят на хляба (Museum der Brotkultur). Нали знаете кой е роден в Улм? Самият Алберт Айнщайн! Със същия научен ентусиазъм в Музея на хляба надълго и широко ще ви опишат невероятната шестхилядна история на тестеното изделие. Колекцията им не е за пренебрегване – над 18 000 експоната, 700 от които присъстват постоянно.

Музей на пастата, Рим

Не на шоколадовата паста, а на всички макарони, спагети, пене, парпаделе и куп подобни засукани имена, които кулинарите превръщат в неустоими изкушения. Из 11-те зали на музея можете да проследите историята на най-типичното италианско ястие.

Музей на сиренето, Алкмаар

В типичния за Холандия туристически пакет може да включите и един музей – Музея на сиренето (Kaasmuseum). Той обаче не се намира в Амстердам, а вцентъра на Алкмаар. Историческата къща е построена като параклис през още по-далечната 1390г. Превръща се в дом на сиренето през 1576г.

Какво можете да научите: подготовката и търговията на млечни продукти през вековете, както и отблизо да се запознаете с живота в холандското село.

Музей на маслината, Империя

И ето че стигаме до италианския Музей на маслината (Museo dell’Olivo)! Разположен е в северния край на един от най-важните за отглеждането на маслини региони – Лигурия, в град Империя. Маслиновите горички започват от крайбрежната ивица и стигат до вътрешността на района, те буквално покриват всеки скрит ъгъл и пътечка.

Музейната къща има библиотека, в която заинтересованите могат да обогатят своите познания. Посещението му може да се превърне в много полезна и освежаваща разходка.

Музей на горчицата, Медисън, САЩ

Така и така сме на международна вълна, защо пък да не превключи и на междуконтинентална? В градчето Медисън, Уисконсин, САЩ, изненадващо или не, си имат музей на горчицата. Той e с безплатен вход и може да се похвали с най-подробната колекция на горчица в света.

Ако имате съмнения, че нищо интересно няма да видите в него, забравете ги.

Точно 5400 разновидности на синапената подправка от всичките 50 щата, както и от повече от 70 други страни и направо ще ви потекат лигите!

Музей на аспержите, Шробенхаузен

 

Германците са луди на тема аспержи – елате през пролетта и ще видите менютата на ресторантите, където главните готвачи се надпреварват да измислят и приготвят кое от кое по-изискани ястия от зеленчука. С прословутата немска точност е подреден и музеят на аспержите в баварския град Шробенхаузен.

Музей на оцета, Ханда

Ние сме свикнали да ползваме оцет всеки ден, но замисляли ли сте се откога това е така? В Япония оцет се прави от 5-ти век като остатъчен продукт от производството на саке. В град Ханда, южно от Нагоя, можете да разгледате музея, посветен на подправката. Той се намира точно тук, защото в продължениена векове в Ханда се е произвеждал и изнасял оцет за Токио.

Музей на млякото и млечните продукти

В този симпатичен музей във френския град ще научите много за млякото – то е едновременно храна и продукт за куп сиренца, извари, кашкавали…

Музеятна млякото и млечните продукти Лактопол се намира в градчето Лавал, на около 150 км от Париж.

Огладняхте ли, след този материал? Ако е така… бързо плануайте следващата си дестинация и решете кой музей за храна да посетите най-напред!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук