Николай Маринов
Николай Маринов Снимка: Ел Би Булгарикум

80 процента надценка на млечните продукти слагат търговските вериги. Именно това е причината за главоломното им поскъпване. Заради високата цена пък много българи се отказват да ги купуват, твърди изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов.

Според данните от търговския отдел на компанията цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги.

„След безбожните им такси за предлагане на продукти от 20-30 процента, те си слагат още около 50 процента и така реалната надценка става 80 %“, посочва Маринов.

Според него дали скоро цените ще паднат, зависи от политиката на големите търговски вериги. Малките магазини не слагат големи надценки.

„Ние, производителите, също изпитваме трудности. Изкупната цена на млякото се вдигна, цените на торовете и горивата се увеличиха, но не си позволяваме рязък скок на продукцията“, допълва изпълнителният директор на дружеството.

По думите му, за да спре поскъпването, е неоходимо държавата да си влезе в ролята и да задейства всички механизми. И самите търговци трябва да следват стриктно принципите на реалната пазарна икономика и да не прилагат недопустими практики.

Изпълнителният директор на сдружението „Храни и напитки България“ Яна Иванова пък коментира пред БТА, че страната ни вече е транспонирала директивата за нелоялните търговски практики.

„Не мисля, че някоя от веригите в България си позволява да прилага нелоялни търговски практики“, допълва Иванова.

Служебният премиер Гълъб Донев вече обяви, че ще бъде въведен ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални. Донев каза това след среща в Министерския съвет, на която заедно с министри и представители на различни институции бе извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки. „Установихме разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина. И то разлики от 20 до 30 процента и повече“, посочи премиерът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук